July 19, 2013

Pasal Blog Aku ^^

( Jawab la salam tuh , hehehe )

Haii , hari nie sy penat sangat . Bukan penat sebab ape , tapi sebab duk ejaz-2 blog nie je . Hahaha . Yelaa kan , nak buat blog jadi cam ala-2 segar dan tenang bukan senang . Tapi mungkin senang la bagi korang yang dah tahu banyak pasaii blog nie . Bagi newbie / blogger baru cam sy nie ape la sangat , hanye mampu buat yang biase-2 aje . Huhuhu .  Sejak dua menjak nie asyik menghadap depan netbuk je untuk design-2 blog nie . Sampai sakit mate , tidur tak cukup ( Hahaha , padan muka sy kan ) . 

Nampak blog sy cantik ke ????? hahahaha Perasan je aku nie laa . Okey-2 , yang sebenarnya , tamplate yang sy gunekan tuh bukan dari blog nie , tamplate nie sy ikot tuto blog lyssa & sy pon download jelaa tamplate tuh , nampak cantik sikit sebab dye dah ade garisan & background untuk title widget tuh ! . Hmm , cakap pasaii sidebar .  Bukan senang weyy !! , sekarang sy masih lagi tercari-cari cam ner nak pisahkan sidebar dengan post nie , sy nak gune care senang je sebab sy x pandaii sangat gune HTML kod nie . Kat bahagian edit kot html la ys paling sy tak suka . Memang menyusahkan , boleh jadi pening taw bagi yg belum mahir lagi , macam sy . Uhhh !! , sabor jelaa . Tapi semakin lame berblogger nie , sy semakin paham la sikit-2 pasaii kod-2 nie . 

Japp !!! . Huhuhu , nie aku nak bagitahu kat ko ! bekeng nie . hahahaha . k2 ,  cume nak bagitahu yg sy paling suke gune halaman JavaScript . Yohoo . copy kod kat bahagian javascript yg la yg paling senang . Hehehe , juz copy - paste - save . Siap laa . Harap-2 cara nak pasang scrollbar dan lain-2 sy xtahu nak buat tuh boleh pasang gune javascript nie . ;)

Next , pasai header , background & lain-2 yang . Untuk pengetahuan korang , sy dah banyak kali tukar header & design-2 blog nie , background la macam-2 . Bukan ape cume nak sesuaikan je . Bile tengok lame-2 jadi bosan je dengan pemilihan background yang tak sesuai .Hahh , sebab tuh la sy selalu tukar . Harap yg background sekarang nie yg last sy tukar . Nampak sesuai jgk . Hehehe , penat dah main tukar-2 nie . Huhh ! . Tadi ade la sy intai-2 pasai tuto gune blogskin , sy pon try jgk nak gune tadi . Tapiii , geram betol laa , gune blogskin nie memang leceh ! , bila dah paste dekat tamplate kod dye tuh, jadi x boleh nak save pulak . Dah banyak kali cube & sy pon give up jelaa , guna je tamplate nie . Lagipun gune tamplate yg kite design sendiri lebih bagus drp blogskin . Hasil usahe kite pulak tuh . Hehehe . & sesetengah blogger mengatakan memang blogskin nie tak begitu bagos , kalau untuk yg memang tak tahu ape-2 pasal blog-2 nie boleh la jgk gune blogskin  tuh ^^

Ok la yekk ! setakat nie jelaa sy nak citer pasai blog sy yg tak secantik blog korang tuh . Sy main hentam je , mungkin lepas nie ade lagi sikit pembaharuan kot dalam blog nie . Hehehehe .  Nak tidorr dahh . Ngantuk sesangat dah nie . Huhuhu .  Daaa !!!

* Kalu korang ade intai-2 kat blog archive tuh , tengok tajuk-2 ape jelaa . Kalu terbace post sy yg dah lepas . Macam pelik bin ajaib je , tak sah care laa . Sebab mula-2 berblogger , memang x tahu ape-2 . Hahhahhahhaa .  mu jangan suke selok doh ar :-p

                                                                                             

No comments:

Post a Comment

Thanks for leave your comments :D